Peneda Geres Trail Adventure

Efter några lugna dagar i Porto var det så dags att bege sig mot huvudmålet för denna resan. Ett etapplopp med fyra dagars löpning i nationalparken Peneda Geres i norra Portugal. I startavgiften ingick allt från transfer, boende, mat, logistik och glada tillrop, så på lördag morgon var det bara att hoppa på bussen som tog oss till den första starten och vårt första hotell. Väldigt smidigt!

Etapp 1
Efter incheckning och lite information var det så småningom dags för det första loppet som var 15 km kvällslöpning med pannlampa längs en flod. Mycket vackert att springa på fina stigar i solnedgången! Vi hade båda pigga ben, och väl i mål såg vi redan fram emot morgondagen. Men innan det var dags att sova fick vi massa god mat, ackompanjerat med musikunderhållning från grannstället. Det visade sig att de hade party, ett party som skulle hålla på långt efter midnatt. Det är lite halvdåligt om man har ett hotellrum med trasig AC och endast fönster mot de festande grannarna… Men är man trött, mätt och glad så går det att sova en stund ändå!

Portugal

Peneda-Gerês

Etapp 2
Dag två startade med frukost och sen direkt iväg till starten för den andra etappen. Ca 38 km utlovades, och nu skulle vi upp i bergen! Lite regn på morgonen gjorde stenarna hala, men tillslut sprack det upp och vi fick sol och vackra vyer. Vi passerade fina landskap, små byar, vinodlingar och en och annan kossa… En skön dag i naturen! Efter målgång var vi glada men såklart lite trötta, och det var svårt att inte oroa sig en aning för kommande 50 km dagen därpå. Men innan dess skulle vi få massa mat och en god natts sömn. Logistiken funkade bra, även om schemat är späckat. Mat, dusch, buss till hotellet, lite vila, buss till middagen, mat, buss till hotellet, sova. Man behöver inte fundera så mycket! 🙂

Peneda-Gerês

Peneda-Gerês

Peneda-Gerês
Mu

Etapp 3
Dag tre startade som dag två, fast tidigare. Dock gjorde en liten incident med bussen (krock och 20 min viftande med fyra chaufförsarmar) att vi fördröjde starten något. Men det är inget problem här, loppet startar när alla är på plats! 🙂 Vi kom iväg iallafall, och inledde våra 50 km med klättring upp i bergen. Detta skulle vara den tuffaste dagen, både höjdmässigt och tekniskt. Första milen gick uppför, och även denna morgon regnade det. Tyvärr såg vi inte så mycket på toppen, men allteftersom vi började vända neråt så upphörde regnet och det började spricka upp. Väldigt vacker natur och fina stigar! Vi fick även springa (läs gå) evighetslånga kilometrar längs en vattenränna, kantad av sten och taggbuskar. När det var avklarat såg man riktigt tuff ut… Sista milen var fin nedförslöpning i strålande sol och benen skötte sig alldeles utmärkt. Men efter drygt sju timmar till fots var det ändå skönt att gå i mål. Sen var det logistik som gällde igen! Mat, buss, hotellbyte, dusch, buss, mat, buss, sova… 🙂 Men det var betydligt trevligare än det kanske låter. Väldigt välarrangerat, med god mat och fina hotell!

Peneda-Gerês
Den oändliga rännan…

Peneda-Gerês
Vilopaus? Eller så var det lite halkigt…

Peneda-Gerês

Portugal
Mål!

Etapp 4
Sista dagen! Idag var det ca 30 km som skulle avverkas. Kan uppfattas kort jämfört med gårdagen, men med drygt 10 mil i benen så är det ändå en del energi som måste uppbringas. Det var lite trögt i början, men är ändå fascinerande att det går att springa på ungefär som vanligt så fort kroppen kommer igång. Denna morgon bjöd på strålande sol, och starten var otroligt vackert belägen uppe i bergen. Nu var det inget regn som förstörde sikten och vi fick uppleva fantastiskt fin natur i strålande solsken! Mycket nedförslöpning i början ledde till en ganska krävande sista mil med många branta stigningar, men det var väl värt mödan när målgången nog var den vackraste vi sett. Det blev heller inte sämre av att en av oss lyckades kamma hem förstaplatsen och fick äran att kindpussa byns borgmästare… 🙂

Peneda-Gerês

Peneda-Gerês

Peneda-Gerês
Mera mu

Peneda-Gerês
Vackraste målgången?

Portugal

Dagen efter
Idag var det hemresedag, men vi hade fortfarande en punkt kvar på agendan, morgondopp i Atlanten. Det var stela ben som stapplade ner till vattnet, men skönt var det. En lång frukost i solen avslutade denna resa, och vi tar med oss många fina upplevelser och minnen från Portugal. En väldigt lyckad vecka! Att sen hemresan var aningen mindre lyckad kan vi leva med…

2 kommentarer på “Peneda Geres Trail Adventure

  1. oj, vad hände på hemvägen? Förseningar? Flygkapningar? Bagage strul? Strejk? Magsjuka? Ni måste berätta!!!!
    Låter som om ni har haft en fin semester 🙂 Verkligen imponerad igen!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.