Gesundaberget och Orsa Grönklitt

Efter våra triathlonäventyr så var det dags att utforska omgivningen utanför Mora by. Eftersom ett bergslopp är planerat inom en snar framtid så snokade vi upp en skidbacke på rimligt cykelavstånd, där man även kunde äta lunch och njuta av en vacker utsikt. Skidbacken hette Gesundaberget. Via drygt 20 vackra kilometrar på stålhästarna så nådde vi vårt mål och svidade om från cyklister till stavgångare. Backen visade sig vara ganska brant och tuff, så då var det extra skönt att efter sista vändan upp kunna stanna i toppstugan och äta en god lunch! Utsikten över Siljan var fantastisk!

Gesundaberget
Här börjar man…

Gesundaberget
…och här slutar man. För att springa ner igen!

Gesundaberget
Och när man gjort det fyra gånger så äter man lunch här!

Cykelturen hemåt startade i strålande sol och nedförsbacke, men slutade med motvind och spöregn. Tur att dom har ett väldigt praktiskt torkrum på campingen… Efter denna lilla tripp var vi ganska nöjda med dagen, och vi avslutade den med sushimiddag. Faktiskt en av de bästa måltiderna under den här resan!

Nästa dag hade vi tänkt vidga våra vyer ännu mer med en tripp till Orsa, och då framförallt till Orsa Grönklitt som är ett perfekt ställe om du gillar att vara utomhus i naturen. Vi ville dessutom ta det lite lugnare, så promenad stod på agendan. Det fanns väldigt många vandringsleder att välja mellan, och vi tog en som verkade lagom lång och som passerade förbi vackra sjöar och fin skog. Otroligt vacker tur! Vi passerade dessutom förbi Fryksås fäbodar, där man bland alla gamla timmerhus (med anor från 1500-talet) har en mäktig utsikt över Siljan. Ett väldigt charmigt ställe! Där kunde vi även äta en fin lunch innan vi gick den sista biten tillbaka till bilen.

Orsa Grönklitt
Vacker skog

Orsa Grönklitt
Vacker sjö

Orsa Grönklitt
Vacker sjö 2

Orsa Grönklitt
Vacker fäbod

Orsa Grönklitt
Vackra Fryksås

Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt

På hemvägen stannade vi till i Orsa för att kolla läget. Där var det ganska stillsamt, men vi åt glass och köpte hjortronsylt innan vi åkte ”hem” till Mora igen…

Imorgon packar vi ihop oss och börjar dra oss hemåt, men med ett litet stopp på vägen. Detta ska nu planeras…

2 kommentarer på “Gesundaberget och Orsa Grönklitt

  1. Sverige är fantastiskt i alla väder. Vi var vid gesundaberget när ni var barn, men då åkte vi lift upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.