Ut4M – Ultra tour des 4 Massifs

Ut4M är ett ultralopp som går längs bergskedjorna runt Grenoble. Loppet är 169 km långt och totalt skall man ta sig upp över 11000 höjdmeter. Detta lopp blev semesterns sista stora utmaning!

Loppet kan springas på flera sätt, man kan springa allt i ett svep, man kan dela upp det på fyra dagar eller så väljer man de delar man gillar bäst. Vi valde olika – en av oss sprang allt uppdelat på fyra dagar medans den andra valde att springa första och sista dagen. Och då på köpet få två dagar till fika och glass i Grenoble!

Vi kom fram på tisdagen, dagen innan loppet skulle starta. Kvällen gick åt till att hämta nummerlappar och installera oss i vår lägenhet. När vi hämtade nummerlappen visade det sig att för oss som skulle springa alla dagar så var den ett linne. Ett linne som skulle användas under alla fyra dagarna. Som dessutom inte fick tvättas. Alla som läser tips inför sitt första lopp vet att man aldrig skall springa i nya kläder. Nu skulle vi springa fyra dagar i ett nytt linne. Vi var lätt skeptiska till hela idén…

Dag 1 – Vercors
Sträcka: 40km, antal höjdmeter: 2700, tid: 7:11|7:27

Första dagen gick starten inne i Grenoble, så det var bara en kort promenad bort. Vi var denna dag 5 glada och förväntningsfulla själar som ställde oss på startlinjen.

UT4M - Vercors
Redo för start!

Efter några km så började första stigningen, så det var bara att plocka fram stavarna och börja gå. Gå är någonting man gör väldigt mycket under ett lopp som detta. Och som alltid när man tar sig upp för ett berg så blir det bara vackrare och vackrare! Väl på toppen är det som allra bäst!

UT4M - Vercors

UT4M - Vercors

UT4M - Vercors

UT4M - Vercors

Efter många varma timmar med vackra omgivningar var vi tillslut i mål! Målet var i en liten ort som heter Vif, och efter lite mat var det dags att ta bussen tillbaks till Grenoble. En bussfärd som tog lite mer tid än optimalt. Och detta var ett återkommande tema, vi var ju tvungna att åka buss till och från start (de dagar dessa inte var i Grenoble) och detta tog klart fler timmar än vi hade räknat med. Timmar vi mycket hellre hade spenderat sovandes…

Dag 2 – Oisans
Sträcka: 48km, antal höjdmeter: 3300, tid: 10:07

UT4M - Oisans
Redo för start! Fyra lite tröttare själar…

Oisans var den dag som på förhand såg klart tuffast ut! Längst (48 km) och även flest höjdmeter. Det skulle också visa sig att Oisans var den vackraste av dagarna, med otroligt fin löpning på toppen av bergen! När vi tog oss upp på dagens andra topp berättade lokalborna vi mötte i spåret att “Nu är ni snart uppe i paradiset”. Och visst hade dom rätt!

UT4M - Oisans

UT4M - Oisans

UT4M - Oisans

UT4M - Oisans
Det finns alltid tid för bad på semestern!

UT4M- Oisans

UT4M - Oisans
Dagens åsnebild! Den stackaren såg trött ut…

Dag 3 – Belledonne
Sträcka: 45km, antal höjdmeter: 2200, tid: 7:30

UT4M - Belledonne
Redo för start! 3 själar denna gång, skoskav har satt stopp för den fjärde

Dag 3 startade med att tävlingsledningen fick ändra dagens rutt. Det fanns risk att åska skulle dra in under kvällen och då vill dom så klart inte ha löpare som befinner sig på topparna. Så rutten ändrades lite och tyvärr fick vi inte uppleva andra toppen, utan istället en längre väg runt berget. Dock är det som alltid i Frankrike lite svårt med informationen, framförallt om man inte läser eller pratar franska. Så vi visste att rutten ändrats, men inte hur lång den nya rutten var…

Detta var också den klart varmaste dagen, de avslutande fem km skulle vi ta oss över en dal och här nådde temperaturen 39 grader. Då var det hett! Och här valde vi promenad trots att det inte var uppför!

UT4M - Belledonne

UT4M - Belledonne

UT4M - Belledonne

UT4M - Belledonne
Dagens åsnebild!

Under kvällen började det mycket riktigt åska. Och blåsa riktigt ordentligt. Lite regn gjorde underverk med temperaturen som hade varit väl bra innan…

Dag 4 – Chartreuse
Sträcka: 43km, antal höjdmeter: 2700, tid: 7:20
Dag 4 startade med att den ena av oss glömde sin telefon på sängen i lägenheten… Telefonen är med på listan över material som måste finnas med under loppet… det var lite nervöst innan det visade sig att det inte var någon kontroll av utrustningen denna dag.

Denna dag bjöd annars på den klart trevligaste löpningen! Först en stigning som var lagom brant, sen en jättefin topp (där det tyvärr fanns lite dimma som delvis förstörde utsikten) och sedan helt fantastisk nerförslöpning! Följt av ännu mer fantastisk nerförslöpning!

Efter sista löpningen nerför var vi äntligen framme i Grenoble! Och då skulle vi “bara” ta oss till målet. Det skulle vara 2 km, när det visade sig att det var mer än 3 km blev det helt sjukt jobbigt… Märkligt att man kan springa 169 km och sen tycka att det är sjukt jobbigt att springa 3 km på platt mark…

UT4M
Klara för start!

UT4M

UT4M

UT4M

UT4M

UT4M
Dit ner skall vi – Grenoble!

Väl i mål var vi alla väldigt nöjda med veckan! Det är otroligt vackert i alperna! Och varmt!

Kvällen avslutades med middag ihop med många av våra medtävlande under dessa dagar. Det var många som gick lite konstigt… innan vi gick hem passade vi på att heja in den sista deltagaren i den långa tävlingen (som gjort alla 4 bergen i ett svep) som då hade tävlat i ca 52 timmar i ett sträck. Även han såg glad ut. Glad och trött.

Även Grenoble är vackert:

UT4M - Grenoble

UT4M - Grenoble

PS. Linnet visade sig fungera utmärkt! Men det behöver en tvätt nu…

One comment on “Ut4M – Ultra tour des 4 Massifs
  1. Liselotte Mårtensson skriver:

    Roligt att läsa! Fantastiska bilder! Nu förstår jag att ni inte hade tid att skriva med en gång ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.