Vandra i Valle

Efter förra helgens tur, där vi bland annat besökte Varnhem, så hade vi blivit tipsade om att Vandra i Valle. Denna helgen tyckte vi det var dags att testa! Det kändes lämpligt att starta i just Varnhem och sedan gå norrut härifrån.

Men på vägen dit behövde vi fylla på med lite energi, och här hittade vi en riktig pärla i form av Herrtorps Qvarn! Ett otroligt mysigt ställe utanför Skara där man både kan bo och äta mycket gott! Mätta och belåtna åkte vi vidare mot Varnhem.

Vandra i Valle

Vandra i Valle

Skara kommun skriver följande om Valle:
“Mot sluttningen av berget Billingen i öster har inlandsisen lämnat det särpräglade Valleområdet efter sig, ett sjörikt och mjukt böljande kamelandskap. Vandringslederna i Valle går genom ängar, betesmark och åkrar, ädellövskog och med utsikt över mängder av sjöar, vilket ger dig en fantastisk naturupplevelse oavsett vilken årstid du väljer att gå.”

Det är bara att hålla med! Fantastiskt vackert var det!

Vandra i Valle

Vandra i Valle

Vandra i Valle

Vi hade planerat att vandra två dagar och hade med oss tält och mat för detta. Första dagen tog vi oss ca 15 km norrut, på slingrande och väldigt vackra stigar. Mycket av stigarna vi gick på var också betesmark, så vi passerade både kossor, hästar och får. Det är också betesdjuren som behåller landskapet som det är!

I en av kohagarna såg vi en stackars ko som hade ont i ena frambenet. Den stackaren kunde knappt gå och hon haltade väldigt illa. Vi gjorde vad vi kunde för kossan och knackade på i ett av (de få) husen vi passerade. Vi förklarade kossans belägenhet och dom lovade att ta kontakt med någon dom trodde kunde hjälpa till att finna ägaren. Dom tipsade då också om det som en timme senare blev vår tältplats för kvällen – en väldigt mysig udde vid en sjö!

Vandra i Valle
Bä.

Här kunde vi ta ett kvällsdopp innan vi satte upp tältet och fixade med middagen. Vi har ett nytt tält för i år, ett Tentipi. Och det är ett jättestort lyft jämfört med det pyttelilla vi hade innan. Plötsligt är det mysigt att krypa in i tältet, och vi kan tom spela yatzy innan det är läggdags!

Vandra i Valle

Vandra i Valle

Dag två startade tidigt, vi hade fått nys om ett hotell i Flämslätt som serverade frukost. Vi hade underdimensionerat vårt medhavda vatten en aning, så det räckte inte riktigt till vår planerade grötfrukost. Väl framme efter 5 km vandring så visade det sig att dom hade fullt av norrmän på besök. Så många så att det inte fanns en chans till frukost för två hungriga vandrare. Men vi fick också veta att alla andra dagar på året hade det gått finfint att äta frukost där… Kändes fantastiskt just då 🙂 Men vatten fick vi i alla fall tag på. Så nu kunde vi koka vår medhavda gröt istället!

Vandra i Valle
Fullt med norrmän! Men var är dom…?

Vandra i Valle
Mycket godare än det ser ut!

Vandringen tillbaka gick lite längre österut, och då var det lite backigare i och med att vi närmade oss Billingen. Dagens vandring var lite mer i skogsområden, vilket passade ypperligt med avseende på det lite blöta vädret. Det verkar finnas oändligt många fina stigar i detta område!

Vandra i Valle

Vandra i Valle

Efter knappt två mil var vi tillbaks i Varnhem igen, mycket nöjda med äventyret! Vandra i Valle överträffade våra förväntningar och kan verkligen rekommenderas!

2 comments on “Vandra i Valle
  1. Kerstin Karlsson skriver:

    Ni är väldigt duktiga på att fotografera naturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.