John Bauer-leden och Gränna

Årets semestertripp helt på egna ben gick till John Bauer-leden, en led på någonstans mellan fem och sex mil (vi hittade lite olika besked på nätet) med start i Huskvarna och mål i Gränna.

20180724_125935

Dag 1, till Hulvestorpagölen
Resan började med att vi spände på ryggsäckarna hemma i hallen och knatade iväg till stationen i Vårgårda. Därifrån blev det sedan buss till Herrljunga följt av tåg till Falköping. Här blev tåget (såklart) försenat och vi missade vår anslutning. Som tur var hjälpte tripadvisor oss till Wienerkafét där vi kunde få oss lite kaffe och fika under de två timmar vi fick vänta tills nästa tåg.

20180724_105143

Äntligen kom så tåget vi väntat på och tog oss hela vägen till Huskvarna. Nu var det bara att börja traska… Vi gissade att vi hade tre mil att göra, och att det antagligen skulle vara både backigt och trixigt att ta sig fram. Dessutom utan möjlighet att fylla på vatten. Nytt vatten skulle vi inte få tag på förrän frukost.

20180724_121550
Efter varsin glass var vi redo!

Det var jätteskönt att komma igång! Trots rejäla uppförsbackar och tunga ryggor. Men vackert! En fin blandning av djupa skogar och jordbrukslandskap.

John Bauer-leden

John Bauer-leden

Efter ca en mils vandring var det dags för lunch. Frystorkat! Smakar fantastiskt! Iaf när man är mitt ute i skogen… (Eldningsförbudet i Jönköpings län gällde inte gasolkök)

Gränna

Vi passade på att äta efterrätt av vad skogen kan erbjuda – under dessa två dagar provade vi hallon, björnbär, blåbär, lingon, krusbär, vinbär, enbär, svarta och röda körsbär. Vi var lite tidiga för att äpple, päron och druvor skulle vara mogna…

Med mätta magar hade vi nu energi och traskade på. Efter nån timma kom vi fram till idylliska Pukasjön. Och då var det såklart dags att bada! Väldigt mysig sjö! Vi passade på att fika hemmagjord hastkaka innan det var dags att hasta vidare mot kvällens mål.

20180724_172807

Strax efter klockan 8 var vi framme vid rastplatsen vid Hulvestorpagölen. Då var det bara att slå upp tältet och tillaga kvällens middag. Frystorkat igen. Och fantastiskt gott igen! Även om det hade smakat med en kall öl till… 🙂

20180724_210350
Middag!

John Bauer-leden
Hur skall den här sitta nu igen?

Dag två, Hulvestorpagölen till Gränna
Vi vaknade tidigt, efter att faktiskt ha frusit halva natten. Vi hade överskattat temperaturen en aning och hade väl mycket ventilation i tältet…

Eftersom vatten var en bristvara så blev det en kort frukost innan vi traskade vidare mot Bunn.

Bunn var som ett himmelrike för en vandrare! Här kunde vi bada, fylla på vatten, äta grötfrukost, dricka kaffe, gå på toa och dessutom borsta tänderna! Lyx!

John Bauer-leden

John Bauer-leden
Frukost!

Och nu började vi närma oss! Vid Bunn hade vi gått ca 2/3 av den totala sträckan. Det här blir plättlätt!

Screenshot_20180725-100739_ViewRanger
Röda krysset är vid Bunn. Svarta linjen visar hela John Bauer leden.

Då hade vi inte riktigt räknat med att det skulle bli så varmt. Det var en del vandring på varma grusvägar som aldrig tycktes ta slut. Men så småningom såg vi åter Vättern! Vackert! Och dessutom inte mer än typ 7 km kvar.

20180725_142354

Vi tog en sista fika innan det var dags att traska ner mot Vätterns strand, gå genom mysiga Röttle och sedan vidare mot Gränna, fast nu inte i skogen utan på cykelväg. Nu blev det varmt på riktigt! Puuh!

Det är något speciellt att vandra in i en stad. Mycket mysigt! Vi var väl värda varsin våffla innan vi tog in på vårt hotell. Mycket vackert och mysigt på Amalias Hus. Tydligen var Amalia den som var först med att rulla polkastänger…

20180725_204014
Äntligen i Gränna!

20180725_164458
Skönt att ha ett rum med eget kök! 🙂

Gränna
Amalia (närmast i bild). Kan det vara polkastänger i korgen?

Totalt vandrade vi cirka 57 km och drygt 12 timmar under dessa två dagar.

Dag 3, Gränna och tillbaks hem
Vi startade dagen med ett morgondopp! Vätterns vatten är väldigt klart och rent. Sedan var det hotellfrukost, en stor kontrast mot frukosten dagen innan… 🙂

Vi beslöt oss för att promenera lite (dock utan ryggsäck!) även denna dag och tog oss först upp på Grännaberget och lite senare upp för Tegnérs torn. Schysst utsikt x2!

Gränna
Utsikt från Grännaberget

20180726_105243

Gränna
Utsikt från Tegnérs torn

Annars gick denna dag i ett långsamt tempo, idag var det ännu varmare. Pust!

Sen var det buss, tåg, buss och promenad och vi är hemma igen!

Dagens ros går till den snälla busschauffören sin släppte av oss vid Rasta och besparade oss 20 minuter på den avslutande promenaden. 🙂

3 comments on “John Bauer-leden och Gränna
 1. Kerstin Karlsson skriver:

  Verkar ha varit en vacker fast kort tur med era mått mätt

 2. Liselotte Mårtensson skriver:

  Vackra vyer!
  Det är bara att sakta ner tempot i den här värmen?

 3. Annsofie skriver:

  Fin tur! Förstår att det gick långsammare än förväntat, tungt att gå i värmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.